امکان سنجی پایدار

امکان سنجی پایدار

طبق عارضه یابی انجام شده از وضعیت تدوین طرح توجیهی در کشور و درصد موفقیت و کیفیت امکان سنجی های انجام شده عواملی شناسایی شده اند که مانع امکان سنجی درست و موثر می شوند. برخی اقدامات غیرحرفه ای برخی شرکتهای غیرمتخصص فعال در این زمینه، عدم نظارت بر طرح توجیهی تدوین شده و اطلاعات استفاده شده و فرمالیته بودن طرح‌ها برای انجام امور اداری مختلف از جمله امور بانکی از مهمترین این عوامل هستند.

پس از شناسایی این عوامل ضمن برطرف کردن آنها باید توجه کرد که نکته مهم دیگر این است که یک امکان سنجی کامل که می تواند احتمال شکست یک سرمایه گذاری را برای دست یابی به اهدافش بسیار کاهش دهد چه ویژگی هایی دارد. ما در گروه صنعتی کلوت ضمن تحقیقات و پژوهش کامل و بررسی مدلهای مختلف به نکاتی در این زمینه دستیافته ایم که برخی از آنها را در سایت شرکت جهت استفاده سایر متخصصان فعال و مشتریان عزیز تحت عنوان امکان سنجی کامل و پایدار قرار می دهیم. در ابتدا بیان چند موضوع اهمیت دارد:

امکان سنجی کامل

در بخشهای مختلف و حیطه های متفاوت ممکن است این مفهوم متفاوت باشد. این که چه عواملی و چه نوع تحلیلی و چه نوع گزارشی در صنایع یا خدمات مختلف و با توجه به نوع سرمایه گذاری آن می تواند گزارش امکان سنجی را کامل و پایدار نماید به تجربیات مشاور و شناخت آن از محیط مورد نظر خواهد داشت. اما می توان عناوینی را به عنوان مهمترین موارد در این زمینه در همه یا اکثریت بخشها و سرمایه گذاری ها عنوان نمود.

تدوین طرح توجیهی بسیار مبتنی بر پیش بینی است. همانگونه که شما هم با ما هم عقیده اید عدم صحت پیش بینی ها از مهمترین عواملی است که کیفیت گزارشات امکان سجی را بسیار کاهش می دهد. شاید با خود بیاندیشید با توجه به شرایط فعلی کشور و اقتصاد بی ثبات و آمارهایی نادرست، نمی توان انتظار بیشتری داشت. اما ما با شما هم‌عقیده نیستم. در نظر داشته باشید طیف وسیعی از روشها و متدهای علمی و آماری وجود دارند که می توانند در این زمینه و با توجه به میزان تغییرات محیط و قطعیت مورد استفاده قرار گیرند. باید سناریوهای مختلف در مورد پیش بینی های اساسی بررسی شود و برای هر سناریو اقدامات متناسبی تعیین و اجرا شود. همچنین پالایش اطلاعات و افزایش دقت آمار موجود نیز از مواردیست که تجربه و تخصص مشاوران می تواند در آن به کار آید.

تحلیل ریسک های سرمایه گذاری باید از بخشهای عمده هر گزارش امکان سنجی باشد. در این گزارش تحلیلی ریسکهای اصلی پروژه شناسایی و میزان اثر آنها در سناریوهای مختلف پیش بینی و در مورد برخورد با آنها اقدامات لازم پیش بینی می شود. هرچقدر حجم سرمایه گذاری بزرگتر و محیط ناپایدارتر باشد اهمیت این تحلیل افزایش خواهد یافت.

شاید تصور کنید که امکان سنجی یک پروژه پیش بررسی در مورد اجرای سرمایه گذاریست که ضمن مشخص کردن ابعاد مختلف موجود و برآورد سرمایه گذاری مورد نیاز و منافع مورد انتظار چراغ قرمز یا سبز خود را در مقابل سرمایه گذاران روشن می نماید و به آنها کمک می کند در مورد انجام سرمایه گذاری یا انجام ندادن آن تصمیم بگیرند. این برداشت کاملا درست است و ماهیت گزارش امکان سنجی بررسی پیش بینانه است. اما دقت کنید این پیش بینی هر چقدر به زمان اجرای پروژه یا بهره برداری از آن نزدیک تر باشد دقت بیشتری خواهد داشت. بنابراین حتی پس از اجرای قسمتی از پروژه و یا به طور مستمر باید به فکر بروز رسانی گزارش امکان سنجی خود باشید. این سازوکار ضمن افزایش دقت پیش بینی اهداف اصلی و مراحل بعدی پروژه می تواند از تجربیات برای برنامه ریزی قسمت های بعدی پروژه استفاده نماید. این بروز رسانی نه تنها شامل اطلاعات مالی و فنی پروژه می شود بلکه در مورد پیش بینی ریسکهای پروژه و بخش بازار نیز انجام می شود.

این بحث را در بخشهای بعدی ادامه خواهیم داد. برای دریافت مشاوره سرمایه گذاری و تدوین طرح توجیهی با کارشناسان گروه صنعتی کلوت تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید